Bolile secolului

Statistici

Statisticile privitoare la imbonavirile cu cancer din Romania

Date statistice din ultimii ani situează România printre ţările cu incidenţă şi mortalitate medie prin cancer, comparativ cu ţări din Europa de Vest şi Centrală, cu indicatori foarte ridicaţi şi comparativ cu ţări din Nordul şi Sudul Europei, indicatori ridicaţi pentru cancer. Deşi România, Bulgaria şi Polonia înregistrează cea mai scăzută mortalitate prin cancer din Europa, există In ţara noastră o tendinţă la creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer.

Această creştere este valabilă pentru ambele sexe, predominând la cel masculin şi, de asemenea pentru mediul rural nu numai cel urban. Această tendinţă la creştere este explicată prin modificarea ponderii populaţiei vârstnice, mai ales în mediul rural şi prin evoluţia factorilor socio-economici cu tendinţă crescută la urbanizare şi industrializare şi aportul negativ al acestora: poluarea atmosferică şi chimică.

In 1982 s-au înregistrat în ţara noastră un total de 28 600 decese prin cancer cu indicatori de mortalitate de 127°/0000 de locuitori, mai crescut la sexul masculin decât la cel feminin şi mai crescut în mediul urban decât în cel rural.

Din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii în raport cu localizarea canceroasă, statistici recente din ţara noastră arată următoarea situaţie:

— la bărbaţi, pe primul loc al cauzelor mortalităţii prin cancer atât pentru mediul urban, cât şi pentru cel rural este neoplasmul bronhopulmonar; urmează cancerul stomacului şi alte tumori maligne digestive; pe locul 3 se situează tumorile maligne urogenitale (vezică şi prostată), apoi bolile maligne de sistem;

— la femei, pe primul loc în determinarea mortalităţii în general prin tumori sunt cancerele aparatului digestiv, cu menţiunea că în mediul urban prima cauză de deces prin tumorile maligne la femei o constituie cancerul mamar; urmează ca frecvenţă tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, col, ovar), apoi bolile maligne de sistem, cancerul pulmonar.

Metodele de educaţie şi de depistare precoce a cancerului de col uterin întreprinse în ultimii ani în ţara noastră, au făcut ca această localizare care dădea înainte mortalitatea mare, boala fiind descoperită târziu, să cedeze locul în ceea ce priveşte mortalitatea cancerului mamar. Neoplaziile maligne ale colului uterin fiind descoperite în stadiul de început şi tratate corespunzător duc la o proporţie de aproape 100% de vindecări, o ilustrare a modului în care metode organizate de educaţie şi control periodic profilactic ale populaţiei pot să ducă la modificarea structurii mortalităţii.

Se observă în ţara noastră o deplasare a incidenţei şi mortalităţii prin cancer de la urban la rural. Această creştere se explică prin afluenţa populaţiei tinere din mediul rural în cel urban, în mediul sătesc rămânând populaţia vârstnică, mai susceptibilă de a face cancer.

Din punctul de vedere al vârstei, şi în ţara noastră morbiditatea şi mortalitatea prin tumori maligne cresc cu vârsta, mai ales la femei. în ultimii ani se semnalează o tendinţă la creştere a localizării neoplasmului bronhopulmonar la vârste mai tinere la bărbaţi, iar la femei apariţia mai frecventă a tumorilor mamare şi genitale maligne la vârste mai tinere.

In cadrul preocupărilor pentru sănătatea populaţiei, în ţara noastră a fost elaborat un program naţional complex de combatere şi prevenire a cancerului, în care se înscriu măsuri educative, de prevenire, de diagnostic precoce şi tratament corect. Se acordă o atenţie deosebită în acţiunile de screening în masă pentru descoperirea formelor incipiente de cancer, a categoriilor de populaţie care prin vârstă sau expunere la noxe din mediul profesional sau înconjurător (noxe industriale, fumat), sunt susceptibile să facă mai frecvent anumite forme de cancer.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

septembrie 2018
L M M J V S D
« mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: